ΑΡΘΡΑ
Αρθρα, δημοσιεύσεις

Η κυκλοφοριακή αγωγή στην σύγχρονη ζωή μας, θα έπρεπε να είναι σε προτεραιότητα, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά .

Το σχολείο και η οικογένεια, είναι αδιαμφισβήτητο πως φέρουν την κύρια ευθύνη, για την σωστή εκμάθηση των κανόνων σωστής κυκλοφοριακής αγωγής. Εμείς οι μεγαλύτεροι δυστυχώς, δεν μάθαμε κανόνες ορθολογικής κυκλοφοριακής αγωγής, για αυτό οδηγούμε επιθετικά, δημιουργώντας τροχαία ατυχήματα, που ως αποτέλεσμα έχουν τον τραυματισμό ή ακόμα και τον θάνατο.
Στην εποχή που διανύουμε, όπου τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα και αφομοιώνουν χρήσιμες πληροφορίες αυτόματα, αξίζει να επικεντρωθούμε στην σωστή εκπαίδευσή τους ως προς τους κανόνες οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής.
Η πόλη μας, η Καλαμάτα, διαθέτει τις εγκαταστάσεις ενός στολιδιού κανόνων οδήγησης, όπως είναι το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Καλαμάτας, έναν χώρο που μπορεί να εκπαιδεύσει και να προωθήσει την εκμάθηση των κανόνων οδικής ασφάλειας στους μικρούς μας φίλους, στα παιδιά μας, στους αυριανούς ενήλικες οδηγούς οχημάτων.
Ως πρώην υπάλληλος του Δήμου Καλαμάτας, είχα εκπαιδεύσει περίπου 3500 παιδιά στο χώρο του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, όπου αξίζει εδώ να σταθώ στο γεγονός ότι με σταματούσαν γονείς των μικρών μας οδηγών, που εκπαίδευα και μου έλεγαν «μα καλά τι τους κάνετε εκεί στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής; Δεν τολμάμε να μιλήσουμε στο κινητό τηλέφωνο, ενώ οδηγούμε ή να μην φορέσουμε ζώνη ασφαλείας, τα παιδιά αμέσως μας κάνουν παρατήρηση». Αυτό για μένα δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα αισιόδοξο μήνυμα που αξίζει να το λάβουμε υπόψη μας .
Για τους παραπάνω λόγους προτείνω, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής να χρηματοδοτηθεί είτε από χορηγούς, είτε από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και για την σωστή λειτουργία του πάρκου, προτείνω τα παρακάτω:
1)Τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στον χώρο αυτό, να γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό, πχ τους εκπαιδευτές οδηγών του Σωματείου Ν. Μεσσηνίας και όχι από τους εργαζομένους στη Δημοτική Αστυνομία, οι οποίοι έχουν άλλο σημαντικό για την πόλη έργο να επιτελέσουν..
2)Να υπάρχει συνεργασία με τους δασκάλους και την διεύθυνση της πρωτοβάθμιας, όπου θα δίνεται η δυνατότητα, όλες οι σχολικές μονάδες του Ν. Μεσσηνίας να επισκέπτονται τον χώρο αυτό σε καθημερινή βάση.
3)Να κατασκευαστεί μια κλειστή αίθουσα διδασκαλίας, ώστε να μην υπάρχει κανένας περιορισμός λόγω καιρικών συνθηκών, έτσι τα παιδιά θα μπορούν να εκπαιδεύονται ακόμη και όταν οι μέρες δεν είναι ηλιόλουστες, δηλαδή όλο τον χρόνο.
4)Σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, να υπάρχει η μέριμνα έτσι ώστε μέσα από έναν κύκλο επαναλαμβανόμενων επισκέψεων, να μπορεί να καλυφθεί όσο περισσότερο γίνεται η εκπαίδευση των κανόνων οδικής συμπεριφοράς. Δηλαδή η επίσκεψη στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, να μην έχει τον ρόλο μιας απλής εκδρομής.
5)Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής να έχει το δικό του μεταφορικό μέσο, δηλ. λεωφορείο, για να μπορεί να μεταφέρει τους μικρούς μαθητές από το σχολείο στο πάρκο και αντίστροφα. Έτσι η οικογένεια, δεν θα επιβαρύνεται με έξοδα μεταφοράς των παιδιών.
6)Να εκσυγχρονιστεί το πάρκο, με νέου τύπου αυτοκινητάκια και ποδήλατα, καθώς και με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα.
Ευελπιστώ την υλοποίηση των παραπάνω, γιατί πιστεύω ακράδαντα πως έτσι θα μειωθούν τα θανατηφόρα τροχαία στην χώρα μας. Η Καλαμάτα θα κάνει την αρχή και είμαι βέβαιος πως θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις αυτή την πρωτοβουλία.
Η σωστή εκπαίδευση σε μικρή ηλικία είναι το παν.
Κώστας Τσιλίκος