ΑΡΘΡΑ
Αρθρα, δημοσιεύσεις

Οι αθλητικές υποδομές που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν στην πόλη μας αθλήματα σάλας, όπως καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, ενόργανη γυμναστική κ.ά. είναι εξαιρετικά περιορισμένες, παλαιωμένες και δυσλειτουργικές.

Είναι σαφές πως για τις απερχόμενες δημοτικές αρχές το θέμα αυτό δεν αποτέλεσε προτεραιότητα, καθώς η μοναδική παρέμβαση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία έτη αφορά την αλλαγή του πανιού της Τέντας και ορισμένες εργασίες συντήρησης.

Η Κύρια Σάλα γνωστή ως Τέντα επωμίζεται αποκλειστικά με τη διεξαγωγή αγώνων και προπονήσεων ομάδων καλαθοσφαίρισης και όπως είναι εύκολα αντιληπτό οι διαθέσιμες ώρες δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση σωματείων, πολιτών που επιθυμούν να αθληθούν και κυρίως τμημάτων υποδομής, τα οποία αποτελούν την κυψέλη του σωματιδιακού αθλητισμού.

Το Κλειστό στάδιο της Παραλίας επενδυμένο με taraflex χρησιμοποιείται κυρίως από τα σωματεία πετοσφαίρισης ανδρών και γυναικών, τα οποία μάλιστα έχουν να επιδείξουν αρκετές επιτυχίες με τρεις ομάδες να αγωνίζονται τη φετινή σεζόν στην Α2 εθνική κατηγορία και διατηρούν, όπως και αυτά της καλαθοσφαίρισης, τμήματα υποδομής με μεγάλη δυναμική και αρκετούς εξελισσόμενους νεαρούς αθλητές.

Η τρίτη και τελευταία διαθέσιμη επιλογή για ένα άθλημα σάλας είναι το κλειστό γυμναστήριο του Πολυκλαδικού. Ο εν λόγω χώρος ανακαινίστηκε πρόσφατα, σε κάποιο βαθμό από την απερχόμενη δημοτική αρχή, ωστόσο η ανακαίνιση περιορίστηκε σε χώρους αποδυτηρίων και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, καθώς το εξαιρετικά φθαρμένο πλαστικό τερέν δεν αντικαταστάθηκε. Οι εργασίες στεγανοποίησης της οροφής δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς τις ημέρες που παρατηρείται έντονη βροχόπτωση το εσωτερικό του γηπέδου μετατρέπεται σε λίμνη αποτελώντας παγίδα εξαιρετικά σοβαρών τραυματισμών για τους αθλούμενους. Οι διαστάσεις της σάλας δεν είναι κατάλληλες για αθλήματα, όπως καλαθοσφαίριση, χειροσφαίριση κ.ά., με συνέπεια ο συγκεκριμένος αγωνιστικός στίβος να κρίνεται κατάλληλος για περιορισμένο αριθμό αθλημάτων, όπως πετοσφαίριση, ενόργανη γυμναστική, πυγμαχία κ.ά. εφόσον τοποθετηθεί taraflex υψηλών προδιαγραφών και υποστεί ορισμένες καίριες επεμβάσεις που θα τον διαμορφώσουν σε ένα σύγχρονο προπονητήριο. Επιπροσθέτως οι τοιχοποιίες είναι σχεδόν εφαπτόμενες του αγωνιστικού χώρου και εύκολα ένας αθλητής μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά.

Ενα ακόμα σημαντικό ζήτημα που ανακύπτει εξαιτίας της έλλειψης υποδομών είναι η παράλληλη αθλητική δραστηριότητα σωματείων διαφορετικών αθλημάτων στον ίδιο χώρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί στο Κλειστό της Παραλίας η ταυτόχρονη προπόνηση αντρικών τμημάτων ομάδων βόλεϊ με τα σωματεία γυμναστικής, όπου είναι ορατός ο κίνδυνος κάποιος νεαρός αθλητής να τραυματιστεί. Το ίδιο συμβαίνει και στο γήπεδο της Τέντας, καθώς η ρυθμική γυμναστική συνυπάρχει με προπονήσεις και αγώνες ανδρικών τμημάτων ομάδων μπάσκετ.

Η σύγκριση με άλλες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας καθίσταται απόλυτα απογοητευτική. Επί παραδείγματι ο Δήμος Πατρέων με πληθυσμό 213.984 κατοίκους διαθέτει αυτή τη στιγμή 12 κλειστά γυμναστήρια κατάλληλα για προπονήσεις και αγώνες, εκ των οποίων τα 6ι είναι δημόσια. Ο Δήμος Καλαμάτας με πληθυσμό 69.849 κατοίκους διαθέτει μετά βίας 3, εάν υποθέσουμε ότι το κλειστό του Πολυκλαδικού υπό προϋποθέσεις δύναται να χρησιμοποιηθεί.

Συνεπώς οι άξονες για την επίλυση του προβλήματος θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να είναι αφενός η απομάκρυνση των συλλόγων ρυθμικής γυμναστικής και η εγκατάστασή τους σε ξεχωριστό χώρο, όπου θα μπορούν οι μικροί αθλητές να προπονηθούν με ασφάλεια και αφετέρου η κατασκευή τουλάχιστον δύο κλειστών γυμναστηρίων-προπονητηρίων, τα οποία θα φιλοξενούν προπονήσεις σωματείων, αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων, μαζικό αθλητισμό και διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις.

Η κατασκευή τους θεωρώ ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί με μεταλλικό φέροντα οργανισμό και πάνελ πλήρωσης, καθώς οι λύσεις τύπου Τέντας με χωροδικτύωμα και “πανί” απαιτούν μεγάλη συντήρηση και είναι ενεργειακά μη οικονομικές. Εξάλλου το πρόσφατο παράδειγμα αλλαγής του πανιού της Τέντας αποδεικνύει τον παραπάνω ισχυρισμό, καθώς το κόστος που απαιτήθηκε για την αλλαγή του πανιού και τη συντήρηση του φορέα ήταν τεράστιο.

Η χρηματοδότηση για την κατασκευή προπονητηρίων και εν γένει αθλητικών υποδομών δύναται να προέλθει από διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης που απευθύνονται σε δήμους. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ”, το οποίο παρέχει χρηματοδότηση έως 600.000 ευρώ για κατασκευή αθλητικών υποδομών.

Εν κατακλείδι υπάρχουν οι δυνατότητες δημιουργίας αθλητικών υποδομών και αναβάθμισης των χώρων άθλησης, αρκεί η επόμενη δημοτική αρχή να αφουγκραστεί την αναγκαιότητα του εγχειρήματος και να κατατάξει τον αθλητισμό σε περίοπτη θέση στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της. Τέλος δεν παύει να υφίσταται η ανάγκη κατασκευής ενός σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου ικανού να φιλοξενήσει διεθνείς διοργανώσεις, οι οποίες θα αναδείκνυαν την πόλη μας σε πιθανό προορισμό αθλητικού τουρισμού, καθώς και κλειστού κολυμβητηρίου που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες των δημοτών.

 

Βασίλης Κανάκης

Πολιτικός μηχανικός Πανεπιστημίου Πατρών, πτυχιούχος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, MSc Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές, αθλητής μπάσκετ της Αναγέννησης Παραλίας Καλαμάτας

eleftheriaonline.gr