ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις υποψηφίων

Μια και το νέο σύστημα με το οποίο - εκτός απροόπτου- θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές παύει να είναι «δημαρχοκεντρικό», αποφασίσαμε να μιλήσουμε τόσο για την παράταξη που συμμετέχει όσο και για τα γενικότερα θέματα του Δήμου Καλαμάτας με έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από το συνδυασμό του Βασίλη Κοσμόπουλου. Χωρίς πολλές «φιοριτούρες», μια και ο Παναγιώτης Παπαμικρούλης είχε όρεξη για συζήτηση, σας αφήνουμε να διαβάσετε τη συνομιλία μας:

-Παναγιώτη, ας ξεκινήσουμε με την ερώτηση «γιατί πάλι υποψήφιος;» που έγινε αφορμή και για κάποια αρνητικά σχόλια μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Βασίλη Κοσμόπουλου.
Ακούσαμε και εμείς αυτά τα σχόλια. Ξέρεις, δε δίνουμε και μεγάλη σημασία σε ό,τι θα ακουστεί, γιατί κατανοούμε τη διαφορετική προσέγγιση. Μάθαμε πολλά τα προηγούμενα χρόνια της ενασχόλησής μας με τα κοινά.
Η αλήθεια, όμως, είναι αυτό που ήδη έχουμε πει. Δεν είναι στη λογική μας η μακρόχρονη παρουσία στα κοινά, γιατί δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής. Αν είχαμε αυτή τη λογική, πολλοί από εμάς θα είχαμε ακολουθήσει διαφορετικές πορείες, πιο σίγουρες.
Εμείς ξεκινήσαμε το 2002 με συγκεκριμένο στόχο. Να μπορέσουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι άξιζε να μας εμπιστευτούν, ώστε να προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη το όραμά μας για το Δήμο μας. Και αν αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο με την πρώτη μας εμφάνιση, να το κάνουμε στις επόμενες εκλογές του 2006, αφού θα είχαμε δείξει το έργο μας από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Δυστυχώς, η παρουσία ενός άλλου ανεξάρτητου συνδυασμού μάς στέρησε τη δυνατότητα να βρεθούμε στο δεύτερο γύρο, με μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουμε.
Το 2010, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και το μεγάλωμα του Δήμου, εκτιμήσαμε ότι οι πιθανότητες ενός ανεξάρτητου συνδυασμού ήταν ελάχιστες και σε συνδυασμό με την ανάγκη να ασχοληθούμε και με το βιοπορισμό μας, μας οδήγησε στην απόφαση να μη συμμετέχουμε στις εκλογές. Κάτι που εξηγήσαμε με ειλικρίνεια έγκαιρα, με δημόσια ανακοίνωσή μας.
Δεν αφορά στο παραμικρό την απόφαση του κ. Νίκα να μην είναι υποψήφιος. Στις εκλογές του 2006, παρότι ήταν υποψήφιος με χρίσμα από τον κομματικό χώρο που ήταν πλειοψηφία στο Δήμο, δεν είχαμε σημαντική διαφορά και η τελική επικράτησή του ήταν οριακή. Σε καμιά περίπτωση το κίνητρο δεν είναι η αποχώρηση του νυν δημάρχου, αλλά το νέο τοπίο στην αυτοδιοίκηση.
Μην ξεχνάς την αλλοίωση της εκλογικής μας δύναμης από την κάλπη στα έδρανα του Δ.Σ. λόγω του παλιού εκλογικού νόμου. Γι’ αυτό είχαμε εκφραστεί υπέρ της απλής αναλογικής. Η εφαρμογή της, λοιπόν, μας έδωσε την ώθηση να αποφασίσουμε ότι οφείλουμε να συνεισφέρουμε στο καινούργιο τοπίο της αυτοδιοίκησης.
Όμως, αν διαβασθεί με προσοχή η κριτική των διαφόρων, θα δεις ότι είναι τιμητική για μας, μιας και λένε: «Γιατί δε συνέχισε η παράταξη “Ανθρώπινη και Όμορφη Πόλη”; Ήταν η μόνη που μπορούσε να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στον κ. Νίκα».

-Να σε ρωτήσω, λοιπόν, πιστεύεις ότι το σύστημα της απλής αναλογικής είναι καλύτερο; Πολλοί λένε ότι θα δημιουργήσει προβλήματα. Και ήδη έχουμε κάτι πρωτόγνωρο, να έχουμε πάνω από δέκα υποψήφιους δημάρχους, ενώ έπονται και άλλοι.
Ήταν καλύτερο το προηγούμενο σύστημα που έβγαζε δήμαρχο απόλυτο κυρίαρχο; Που η συζήτηση στο Δ.Σ. ήταν απλά διαδικαστική και με το σύστημα «χεράκια πάνω» περνούσε η γραμμή της Δημοτικής Αρχής, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ορθές θέσεις της αντιπολίτευσης; Που τις περισσότερες φορές αδιαφορούσε για τη συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις του Δ.Σ;.
Το ότι θα υπάρξουν προβλήματα το αντιλαμβανόμαστε, τίποτα καινούργιο δε γεννιέται χωρίς μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής. Όμως, επιτέλους, πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να συναποφασίζουμε με βάση δημοκρατικές αρχές. Η περίοδος των «φωστήρων» και των κατεχόντων το «αλάθητο» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όποιος το πιστεύει, απλά είναι καταδικασμένος να ξεπερασθεί από τις εξελίξεις.
Εμείς στις δύο περιόδους που συμμετείχαμε, αντί να έχουμε περίπου δέκα συμβούλους, είχαμε μόνο τρεις. Καταλαβαίνεις πόσο διαφορετική θα ήταν η δική μας πανθομολογούμενη επιτυχής παρουσία με τριπλάσιους συμβούλους.
Όσον αφορά στις πολλές υποψηφιότητες, δεν έχουμε να κάνουμε κανένα σχόλιο, μιας και ο καθένας έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την προτίμηση των δημοτών. Όμως, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να συνεννοηθούν υποψηφιότητες που έχουν πολλά κοινά σημεία. Δεν είναι πιο χρήσιμο για την πόλη, αφού έχουν παρουσιαστεί οι ενδιαφερόμενοι να καταρτίσουν συνδυασμό, να υπάρξουν προεκλογικές συγκλίσεις που θα φέρουν ανθρώπους και απόψεις πιο κοντά μέσα από την κοινή προσπάθεια, από το να αναζητήσουμε συγκλίσεις μετά μια αντιπαράθεση εκλογική, που σίγουρα θα αφήσει κάποιες, έστω μικρές, σκιές; Δεν είναι πολύ καλή η ιδέα να έχουμε ένα Δ.Σ. που οι πιο πολλοί σύμβουλοι θα είναι επικεφαλής παρατάξεων και ένα δήμαρχο που θα έχει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό την πρώτη Κυριακή. Ομολογώ ότι προσωπικά μου δημιουργεί προβληματισμούς για την επόμενη μέρα και έκανα προσπάθειες για συγκλίσεις και θα συνεχίσω να κάνω, μέχρι την κατάθεση των συνδυασμών. Πάντα με διαφανείς επαφές και συζητήσεις.

-Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει τα οκτώ αυτά χρόνια που απείχατε από το Δ.Σ. και τι καινούργιο θα περιλαμβάνει η νέα σας πρόταση στους δημότες;
Με λύπη θα πω ότι τα περισσότερα από όσα λέγαμε πριν από δώδεκα χρόνια παραμένουν προβλήματα και σήμερα. Βλέπεις εσύ να έχει λυθεί, π.χ., το πρόβλημα των σκουπιδιών, το πώς θα αξιοποιήσουμε το παραλιακό μέτωπο, μια έστω αρχική δειλή υποτυπώδη ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου, νέο κοιμητήριο, αθλητικές εγκαταστάσεις, κυκλοφοριακό; Αυτά, για να μη μιλήσω για πιο δύσκολα θέματα, όπως είναι η αλλαγή νοοτροπίας των δημοτών όσον αφορά στην προσωπική ευθύνη τους ή η ευαισθητοποίηση σε θέματα οικολογίας, ζωοφιλίας.
Το νέο είναι ότι με το νέο δρόμο και την επένδυση της Costa Navarino η περιοχή και, κατά συνέπεια, ο Δήμος μας έχει μεγάλες προοπτικές ως τουριστικός προορισμός και, μάλιστα, λόγω του πολύ καλού κλίματος, για όλο το χρόνο. Το, επίσης, νέο είναι ότι πλέον έχουμε μπει στην εποχή των νέων τεχνολογιών και είναι απαραίτητο να μη μείνουμε πίσω στην αξιοποίησή τους.
Όσον αφορά στην πρόταση. Όλοι μιλάνε για το όραμα, για τις νέες ιδέες, για τη φρέσκια ματιά. Ωραίες λέξεις για μια έκθεση ιδεών, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή και απομυθοποιεί. Αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα του Δήμου μας; Ότι δεν έχει όραμα και νέες ιδέες; Χρειάζεται, δηλαδή, πολλή φαντασία για να πεις ότι θέλω το παραλιακό μέτωπο Ριβιέρα ή μια πόλη με τακτοποιημένο κυκλοφοριακό;
Πρόσφατα διαβάσαμε δηλώσεις του δημάρχου ότι ανησυχεί για τον Νέδοντα. Ξέρεις ότι του έχουμε θέσει το πρόβλημα από το 2007, τι έκανε αυτά τα χρόνια; Σε ρεπορτάζ του συναδέλφου σου Κώστα Γαζούλη διαβάσαμε ότι έχει παραγίνει το κακό με το δημοτικό φωτισμό, καθώς ολόκληρες περιοχές είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, και όλα τα άλλα που ο καθένας μας αντιμετωπίζει καθημερινά, χρειάζονται πρωτοπόρες ιδέες;
Πάρε παλιότερα προεκλογικά φυλλάδια των διατελεσάντων δημάρχων και σύγκρινέ τα με το έργο που έγινε. Θα δεις ότι ήταν νύχτα με την ημέρα. Ήταν ανίκανοι και δεν μπόρεσαν να κάνουν όσα υποσχέθηκαν; Όχι, βέβαια, απλά η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και, μάλιστα, σε μια χώρα με τόσα προβλήματα.
Εμάς η πρότασή μας είναι πάγια, την υποστηρίξαμε και την υποστηρίζουμε. Θα κινηθούμε στους πέντε άξονες που αναπτύξαμε στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μας.
Το κλειδί για να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις στο Δήμο, τις οποίες έχει ανάγκη, είναι να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα «εργαλεία». Ποια είναι αυτά; Μελέτες για να υπάρχουν ώριμα έργα για χρηματοδότηση, αξιολόγηση και ιεράρχηση στόχων, αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, άνοιγμα στην κοινωνία για κινητοποίηση-συντονισμό όσων περισσότερων δημοτών, αδιαφορία για το πολιτικό κόστος, καμιά δυσκολία στο να ακούσουμε προτάσεις.
Πες μου εσύ, που κάνεις δημοτικό ρεπορτάζ, πόσα από αυτά τα «εργαλεία» χρησιμοποίησε η Δημοτική Αρχή; Εμείς ξέρουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα «εργαλεία», για να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα.

-Διακρίνω από τις απαντήσεις μια κριτική στάση στην Δημοτική Αρχή, την οποία αποφύγατε να κάνετε όμως ευθέως στην παρουσίασή σας;
Το να επιτεθείς σε μια Δημοτική Αρχή που απέρχεται, δεν είναι για μας πολιτικά κομψό. Την κριτική μας και, μάλιστα, πολύ έντονα την κάναμε στο Δ.Σ. Από την άλλη, δεν μπορούμε και να μη σεβαστούμε την απόφαση των δημοτών να δώσουν τρεις θητείες στον κ. Νίκα. Όπως, επίσης, δε θα θέλαμε να σκεφτεί κάποιος ότι θέλουμε να εμπλακούμε σε μιαν άλλη διαδικασία, όπου ο κ. Νίκας αποφάσισε να συμμετέχει.
Προσωπικά, πρέπει να το θυμάσαι, είχα δώσει ομηρικές μάχες, κυρίως με τη νοοτροπία του δημάρχου, και χαίρομαι που πριν από μερικές μέρες την καυτηρίασε και μια στενή του συνεργάτις, η φίλη μου και υποψήφια Μαρία Οικονομάκου. Δεν έχουμε πρόβλημα να καταλογίσουμε τα αρνητικά του απερχόμενου δημάρχου, όπως επίσης να επικροτήσουμε και τα λίγα θετικά. Επιγραμματικά, να ξεκινήσουμε από τα τελευταία, πιστεύουμε ότι ήταν ένα άτομο που αφιέρωσε χρόνο στα καθήκοντά του και ασχολήθηκε με ζήλο με αυτά. Φυσικά, δε φτάνει αυτό για να μπει θετικό πρόσημο σε μια δημαρχοντία του 21ου αιώνα και όχι του 1950.
Αρνητικά ότι δε δρομολόγησε για την πόλη μια αναπτυξιακή προοπτική, αφού δεν κατάφερε να δώσει λύση σε καυτά προβλήματα. Πιστεύουμε ότι έκανε απλή διαχείριση και προσπάθησε με μερικά ασύνδετα μεταξύ τους έργα να βάλει μερικές πλάκες με το όνομά του. Αν εξαιρέσει κανείς το καινούργιο Δημαρχείο, που κι εκεί υπάρχουν ενστάσεις, τα υπόλοιπα είναι μηδαμινής σημασίας σε σχέση με το κόστος τους, με κορυφαίο την κεντρική πλατεία. Ας θυμηθούμε πώς ήταν και πώς είναι και πες μου τη διαφορά, όταν δαπανήθηκε ένα ποσό γύρω στα 3 εκατομμύρια, που θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε αναπλάσεις στην περιφέρεια.

-Κάποιος από τους ανθυποψηφίους σας πρόσφατα μίλησε για δήθεν αυτοδιοικητικούς και για κομήτες. Σας αγγίζει κάποιος από αυτούς τους χαρακτηρισμούς;
Δεν υπάρχει περίπτωση να αφορά εμάς κάτι από αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε αυτοδιοικητική κίνηση και ενεργοποιούμεθα στα δημοτικά πράγματα από δική μας απόφαση και όχι ως αποτέλεσμα κομματικών επιλογών. Τώρα αν κάποιο πολιτικό κόμμα εκτιμά ως κίνηση προοπτικής την υποψηφιότητά μας, είναι πολύ τιμητικό για μας. Και όπως δήλωσε ο Βασίλης και στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ευκταίο να εκφραστούν θετικά για μας όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
Ούτε και το κομήτες μάς αγγίζει, γιατί άσχετα αν δεν ήμαστε στο Δ.Σ. είχαμε σημαντική παρέμβαση σε διάφορα θέματα όλο αυτό το διάστημα, με δημοσιεύσεις απόψεων στον τοπικό Τύπο.
Θέλω εδώ να τονίσω ότι την προεκλογική περίοδο δεν πρόκειται να χαρακτηρίσουμε άλλους υποψηφίους. Η όποια αντιπαράθεση θα γίνει σε επίπεδο έργων, απόψεων, προτάσεων. Είναι για μας αδιανόητο να «γρατζουνιστούμε» με ανθρώπους που συναντιόμαστε καθημερινά και με αυτούς που θα κληθούμε να συνεργαστούμε για την «άλλη μέρα» του Δήμου μας.
Ελπίζουμε να μην επιχειρηθεί από κάποιον να πολιτευτεί σε αυτό το επίπεδο, γιατί όλοι σε αυτή την πόλη γνωριζόμαστε και ο καθένας έχει την ιστορία του.

-Συζητείται ότι το κυβερνητικό κόμμα σκέπτεται να δώσει στήριξη στην υποψηφιότητα σας; Θα την δεχτείτε; Επιζητήσατε στηρίξεις;
Να ξεκαθαρίσουμε, επιτέλους, κάτι, αν και φαίνεται να ξεκαθαρίζει κάπως τα τελευταία χρόνια. Τα κόμματα είναι οι πυλώνες της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και είναι φυσικό να εμπλέκονται σε μια διαδικασία που αφορά ένα σημαντικό θεσμό, όπως αυτός της αυτοδιοίκησης. Είναι άλλο πράγμα, όμως, να αποφασίζει το κόμμα μεταξύ υποψηφίων που μετέρχονται κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να χρισθούν επικεφαλής και άλλο να εκφράζει θετική άποψη για μια πολύχρωμη κίνηση πολιτών.
Στην πρώτη περίπτωση ο υποψήφιος δήμαρχος, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του συνδυασμού, έχουν ως συνεκτικό ιστό την κομματική τους προτίμηση, ενώ στη δεύτερη κοινός τόπος είναι η οπτική για τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Στην πρώτη περίπτωση λειτουργεί η κομματική περιχαράκωση, που αποκλείει συμπόρευση με άλλες δυνάμεις, αφού το αποτέλεσμα του συνδυασμού λαμβάνει τη μορφή επίσημης δημοσκόπησης για την απήχηση των κομμάτων στην κοινωνία.
Η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι κομματικό χαρακτήρα θα έχουν μόνο οι εκλογές των Περιφερειών και των τριών μεγάλων Δήμων της χώρας, είναι στην σωστή κατεύθυνση και ένα βήμα προόδου σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Από εκεί και μετά, αν κάποιο κόμμα θέλει να εκφράσει άποψη για τις εκλογές, το θεωρούμε θεμιτό, και όπως είπα και πιο πάνω, μακάρι να εκφράσουν όλοι θετική άποψη για την προσπάθειά μας.

- Εν αντιθέσει με κάποιους ανθυποψηφίους σας, αν και ανακοινώσατε από τους πρώτους τη δική σας υποψηφιότητα, δεν έχετε ανακοινώσει ομάδα υποψήφιων συμβούλων. Κάποιοι, επίσης, λένε ότι έρχεσθε από τα παλιά.
Νομίζω ότι την τακτική μας και τη σειρά των ενεργειών μας δικαιούμεθα να την αποφασίζουμε εμείς και όχι με το τι κάνουν άλλοι ή με το τι θα ήθελαν κάποιοι. Πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε σημαντικό μέρος από άτομα που είναι δίπλα μας και είμαι σίγουρος ότι θα δοθούν απαντήσεις σε πολλά που ακούστηκαν.
Στη δημόσια ανακοίνωσή μας το 2010 με την ενημέρωση στους συνδημότες ότι δε θα συμμετείχαμε στις εκλογές, είχαμε σημειώσει ότι τα συγκεκριμένα άτομα εκφράσαμε μια διαχρονική απαίτηση των πολιτών για ακηδεμόνευτη και οραματική δημοτική πρόταση. Πιστεύουμε ότι η απαίτηση παραμένει και εμείς έχουμε τη βούληση να την εκφράσουμε και πάλι. Εννοείται ότι θα υπάρξει ανανέωση με νέα άτομα, όχι με βάση την ηλικία μόνο, αλλά με τις απόψεις τους και τη φρέσκια ματιά στα προβλήματα.
Δεν μπορώ, όμως, να μη σταθώ σε αυτό που διδάσκει η πείρα της ζωής, ότι το «νέο» δεν είναι απαραίτητα και καλύτερο ή ότι το «ηλικιακά νέο» δε συνεπάγεται και «νέες ιδέες».
Ένα από τα πολλά που μάθαμε τα χρόνια της ενασχόλησης με τα κοινά είναι αυτό που λέει ο Πάμπλο Κοέλιο, «μερικοί άνθρωποι ακούν αυτό που θέλουν να ακούσουν». Έτσι η εκτίμηση που θεώρησε ο Βασίλης ότι έπρεπε να δείξει σε μένα και τον Δημήτρη Μπάκα, που ήμαστε μαζί του τα 8 χρόνια στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, σχολιάστηκε αρνητικά. Μπορεί να σήκωσε ο Βασίλης ένα σημαντικό βάρος της επιτυχημένης παρουσίας μας τα 8 χρόνια, αλλά είχε τη συμπαράσταση και τη βοήθεια τη δική μας, αλλά και άλλων πολλών ανθρώπων της παράταξής μας.
Αν είχε δίπλα του δύο νέα άτομα, που δε θα ήταν και κάτι το πολύ δύσκολο, να είσαι σίγουρος ότι κάποιοι θα έλεγαν «ο Κοσμόπουλος έβαλε στην άκρη τους συνεργάτες του και θέλει να δείξει ότι πρεσβεύει το νέο».

-Στην περίπτωση που εκλεγείτε Δημοτική Αρχή, ποιες θα είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες;
Η πρώτη προτεραιότητα θα είναι, εκτός απίθανου απροόπτου, να κάνουμε προγραμματικές συγκλίσεις με τις υπόλοιπες παρατάξεις, με τις οποίες θα έχουμε κοινά βασικά σημεία στο πρόγραμμά μας.
Στη συνέχεια να θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών, για την αντιμετώπιση των πλέον επειγόντων θεμάτων του Δήμου. Γνωρίζεις ασφαλώς ότι το Δ.Σ. δεν αποφασίζει και διατάσσει, αλλά οι αποφάσεις του υπόκεινται σε έλεγχο από υπερκείμενες αρχές. Είμαστε αποφασισμένοι, όμως, να κινηθούμε στα όρια της νομιμότητας, προκειμένου να δώσουμε λύση σε καυτά προβλήματα.
Πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουμε ένας εξωστρεφής Δήμος, το εντελώς αντίθετο αυτού που είμαστε σήμερα ,και να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας με ευρωπαϊκά φόρα, όπως και με κινήσεις και συλλογικότητες πολιτών.
Αυτό, σε γενικές γραμμές, γιατί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα ξεδιπλωθεί πιο αναλυτικά ο σχεδιασμός μας, πάντοτε σε σχέση με τους πέντε βασικούς άξονες που ήδη έχουμε θέσει.

-Γιατί εσάς; Από ό,τι φαίνεται, θα υπάρξουν πάνω από δέκα συνδυασμοί, που, αν όχι όλοι, σίγουρα κάποιοι θα είναι αξιόλογοι.
Δε θα πούμε ποτέ ότι κάποιοι δεν αξίζει να είναι υποψήφιοι ή δεν αξίζουν να ηγηθούν του Δήμου μας. Όπως θα θυμάσαι, ποτέ δεν είχαμε αντιπαρατεθεί σε προσωπικό επίπεδο, ποτέ δεν είχαμε θίξει κάποιον συνάδελφο στο Δ.Σ. και είχαμε με όλους άριστες σχέσεις. Η αντιπαράθεση ήταν πάντα με επιχειρήματα και αφορούσε δράσεις και σχεδιασμούς.
Σε αντίθεση, δεν είχαμε πάντα την ίδια αντιμετώπιση. Όταν, π.χ., αποκαλύψαμε με τον κ. Τσερώνη την αποτυχία του πειράματος Σούκου, ο κ. Νίκας μάς χαρακτήρισε «δήθεν ειδήμονες με τα μαύρα γυαλιά». Το ποιος, βέβαια, ήταν ο ειδήμων και το ποιος είχε παραμυθιαστεί ή παραμύθιαζε, το απέδειξε η ζωή.
Δε διατηρούμε αυταπάτες ότι θα μας χειροκροτήσουν οι πάντες, ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε κριτική, πολλές φορές και άδικη. Σίγουρα καταλαβαίνουμε ότι οι πολίτες θα βρεθούν μπροστά σε διάφορα διλήμματα.
Εμείς ξέρουμε, όμως, ότι έχουμε δοκιμαστεί εν τοις πράγμασι και χωρίς αυτό να θεωρηθεί εγωιστικό, ξέρουμε ότι κάναμε πράγματα που ήταν πρωτόγνωρα. Η αυθεντική αυτοδιοικητική μας πορεία είχε δημιουργήσει αίσθηση και όχι μόνο στο Δήμο μας.
Ξέρουμε ότι έχουμε καταθέσει την αλήθεια μας στους συνδημότες, από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της παρουσίας μας. Ακόμα και τους τελευταίους μήνες της θητείας μας και όταν είχαν γίνει οι εκλογές, συνεχίσαμε με το ίδιο ενδιαφέρον Την εντολή που μας έδωσαν την τιμήσαμε με σημαντικό προσωπικό κόστος και παρά τις συνθήκες στα Δ.Σ. που συμμετείχαμε.
Πρέπει να ομολογήσουμε, όμως, και αυτό είναι το πιο όμορφο σημείο της πορείας μας, ότι εισπράξαμε την αποδοχή και την εκτίμηση των δημοτών, είτε μας είχαν ψηφίσει είτε όχι.
Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με όλους τους δημότες και θα τους ζητήσουμε να μας κρίνουν αντικειμενικά, για όσα κάναμε και για όσα σχεδιάζουμε να κάνουμε. Είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ θετικό για μας.

-Παναγιώτη, μια προσωπική ερώτηση. Είχες ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και στις δύο αναμετρήσεις που συμμετείχες. Ήσουν μετά τον Δημήτρη Μπάκα, με σημαντικό αριθμό ψήφων. Σκέφτηκες κάποια στιγμή να είσαι εσύ επικεφαλής συνδυασμού;
Ναι, είχα καλό αποτέλεσμα και στις δύο εκλογικές διαδικασίες που συμμετείχα και είμαι ευγνώμων σε αυτούς που πίστεψαν ότι τόσο ο συνδυασμός όσο και εγώ προσωπικά μπορούσαμε να κάνουμε τη διαφορά. Ήταν, δε, μεγάλη ευθύνη ότι προηγήθηκα πολύ άξιων συνυποψηφίων, γιατί πράγματι ο συνδυασμός μας κοσμείτο από πολύ αξιόλογα άτομα. Παρότι οι παλιές καραβάνες εκλογών λένε ότι «η ψήφος ζητείται και δε δίνεται», δεν έγινα φορτικός σε κανέναν, απλά προσπάθησα να ενημερώσω όσο μπορούσα περισσότερους. Ως ψηφοφόρος δε μου αρέσει καθόλου το πρέσινγκ των υποψηφίων.
Μιας και αναφέρθηκες στον Δημήτρη, πράγματι άξιζε και τις δύο φορές την πρωτιά, γιατί είναι ένας πολύ επιτυχημένος δημοτικός σύμβουλος. Κάτι που δεν ξέρει πολύς κόσμος είναι ότι είναι ο άνθρωπος που είχε τεράστια συμβολή στο να γίνει η Καλαμάτα προπονητικό κέντρο μεγάλων αθλητών. Αν δε θυμάσαι, ρώτα τους αθλητικούς συντάκτες πόσοι Ολυμπιονίκες έκαναν προετοιμασία στην πόλη μας. Δυστυχώς, το έργο αυτό, που πρόσφερε πολλά στην πόλη, εγκαταλείφθηκε από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Είναι στις προτεραιότητές μας, με τη βοήθεια των φίλων μας από όλον τον κόσμο, να ξανακάνουμε την πόλη προπονητικό κέντρο, βελτιώνοντας τις εγκαταστάσεις μας.
Όσον αφορά στην ερώτηση, θέλεις να αυξήσεις τον ήδη μεγάλο αριθμό υποψηφίων; (γέλια). Η απάντηση είναι εύκολη. Όχι δεν το σκέφτηκα ποτέ, γιατί ο Βασίλης αξίζει να είναι ο επικεφαλής, έχει αποδείξει ότι «ξέρει τη δουλειά». Δεν είναι τυχαίο ότι από όλες τις πτέρυγες είχε χαρακτηρισθεί ως ο «πιο καταρτισμένος δημοτικός σύμβουλος».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

tharrosnews.gr