ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις υποψηφίων

Οι γενναίες πολεοδομικές παρεμβάσεις σχετικά με τη χρήση γης και τους όρους που θα επιτρέπουν τη δημιουργία ξενοδοχειακών και παραθεριστικών καταλυμάτων μπορούν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ξενοδοχειακών κλινών στην Καλαμάτα.

Σε αυτή τη λογική κινούνται οι απαντήσεις αρκετών υποψηφίων δημάρχων, ενώ άλλοι διαφοροποιούνται, στο σχετικό ερώτημα της “Ε”.

Ο κύκλος ερωτήσεων για διάφορα φλέγοντα ζητήματα της πόλης θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Σήμερα οι υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν στο ερώτημα: “Η έλλειψη ξενοδοχειακών κλινών εμποδίζει την τουριστική ανάπτυξη της Καλαμάτας. Πώς αντιμετωπίζετε τη λύση του προβλήματος;”

 Ελένη Αλειφέρη

“Το πρόβλημα της έλλειψης κλινών είναι αποτέλεσμα της μικρής τουριστικής περιόδου που καθιστά τις τουριστικές μονάδες λιγότερο ελκυστικές οικονομικά. Η διεύρυνση, λοιπόν, της τουριστικής περιόδου είναι το πρώτο μέλημά μας ως δημοτικής αρχής. Οπως έχουμε τονίσει και στις δεσμεύσεις μας, προαπαιτούμενο για την «Πρωτεύουσα Δύναμη» είναι το σχέδιο πόλης και η επέκτασή του. Πώς θα έλθει ο επενδυτής αν δεν έχει υλοποιηθεί ο καταστατικός χάρτης της πόλης;

Μέσω της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου θα βελτιωθούν και τα χρηματοοικονομικά δεδομένα λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων και θα προσελκυστούν και νέες επενδύσεις. Επιδίωξή μας είναι: Η ποιοτική, βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη. Η αύξηση της ελκυστικότητας και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος σε όλο το φάσμα του. Η αναζήτηση ενός νέου ρόλου, με ταυτότητα, για την Καλαμάτα ως τουριστικό προορισμό έλξης και αφετηρία για την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Ο εμπλουτισμός και η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με την ανάπτυξη νέων μορφών και δραστηριοτήτων όπως ο θαλάσσιος, ο αθλητικός, ο συνεδριακός, ο εναλλακτικός, ο περιηγητικός τουρισμός κλπ.”.

 Νίκος Αλεξανδρόπουλος

“Η μόνη δυνατότητα να αυξηθούν οι κλίνες είναι η άμεση ολοκλήρωση του σχεδίου Βέργας και Μικρής Μαντίνειας. Με προσεκτική εξέταση της χωροθέτησης χρήσης γης για τουρισμό και αναψυχή, καθώς και των συντελεστών κάλυψης - δόμησης και του μέγιστου ύψους των μελλοντικών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Τοιουτοτρόπως θα επιτευχθεί αύξηση των κλινών σε συνδυασμό με τη διαχείρισή τους. Πριν από 24 χρόνια, το 1995, ξεκίνησε το σχέδιο πόλεως της Βέργας και Μικρής Μαντίνειας και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Η Καλαμάτα έχει δυνατότητα για πολύ μεγάλα συνέδρια. Ομως χρειάζεται ακόμα 6 με 7 συγκροτήματα για να καλύψει 1.000 επιπλέον κλίνες, ώστε να μην διανέμονται σε απομακρυσμένα ξενοδοχεία οι σύνεδροι. Πάντως, ο Δήμος Καλαμάτας μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ανάλογη ωριμότητα και ευαισθητοποίηση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα. Αντίθετα έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε συγκεκριμένα συγκροτήματα, με προσωπικές εμμονές που εγκυμονούν κινδύνους εμφάνισης αιμοδιψών τάσεων. Στο ευαίσθητο αυτό θέμα του τουρισμού για την πόλη μας χρειάζεται προσπάθεια με συλλογική επινοητικότητα”.

 Παναγιώτης Αλούπης

“Απαιτείται στοχευμένος σχεδιασμός για δυναμική τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καλαμάτας. Αυτός θα αποτελέσει βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση ενός σημαντικού μεριδίου από τις επενδύσεις και τις προσδοκώμενες θέσεις εργασίας που θα επενδυθούν στη χώρα μας τη δεκαετία 2019-2028 (εκτίμηση για επενδύσεις 22,4 δισ., περίπου 600.000 θέσεις εργασίας).

Η ουσιαστική αύξηση κλινών των καταλυμάτων προϋποθέτει: Ουσιαστική αύξηση της τουριστικής περιόδου. Ευέλικτο σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό, με εκσυγχρονισμό συναρμοδίων υπηρεσιών και κάθετες / οριζόντιες συνέργειες αυτοδιοίκησης, φορέων, υπηρεσιών, επιχειρηματιών κ.λπ. Δραστική ανάπτυξη πρόσθετων μορφών τουρισμού που συνάδουν με την περιοχή μας, ποιοτική / οικονομική αναβάθμιση, προώθηση τοπικών προϊόντων κ.λπ.

Η από 14-5-2016 δημοσίευσή μας στον τοπικό Τύπο της Καλαμάτας «Σχεδιάζοντας ένα βιώσιμο με αναπτυξιακό χαρακτήρα οδικό άξονα» και η πρότασή μας για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη αποτελούν προοίμιο ενός εκ των βασικών αξόνων του προγράμματος μας που έχει δημοσιοποιηθεί. Η ανάπτυξη του δυτικού (συνέχεια του ανατολικού) παραλιακού μετώπου και η συνεργασία με το Δήμο Μεσσήνης για το σύνολο του παραλιακού μετώπου έως τον Ριζόμυλο θα άρουν προβλήματα (περιβαλλοντικά κ.ά.) της περιοχής. Η τουριστική αξιοποίηση του Ταϋγέτου επίσης περιλαμβάνεται ως «Υδάτινος παράγοντας Νέδοντας σε αγαστή συνεργασία με τον ορεινό όγκο του Ταΰγετου». Επίσης περιλαμβάνονται σημειακές αναδείξεις, αξιοποίηση των παλαιών οικισμών Βέργας, Παλαιό Χωριό Μαντίνειας και των οικισμών του Ταϋγέτου. Εργαλεία αποτελούν η στοχευμένη ανάπτυξη θρησκευτικού, πολιτισμικού-πολιτιστικού, συνεδριακού, περιηγητικού, αθλητικού τουρισμού, αγροτουρισμού και του απευθυνόμενου σε φυσιολάτρες, τουρισμού κρουαζιέρας κλπ.”.

 Μιχάλης Αντωνόπουλος

“Το ζήτημα της έλλειψης κλινών στο δήμο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα σοβαρό. Η αυξημένη ζήτηση σχετίζεται κυρίως με την κατασκευή του νέου οδικού άξονα που δίνει προτεραιότητα στον τόπο μας. Από την άλλη η Καλαμάτα αναβαθμίζεται στον τουριστικό χάρτη ως πόλη αναφοράς και σύνδεσης με πολλούς αρχαιολογικούς τόπους και αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής, λόγω βεβαίως και του αεροδρομίου και μελλοντικά του λιμένα της.

Η άμεση λύση του προβλήματος αντιμετωπίζεται με την αλλαγή χρήσης των διατηρητέων δημοτικών κτηρίων του Δήμου σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Επίσης, το ίδιο μπορεί να γίνει με τα δεκάδες εγκαταλελειμμένα σχολεία, κυρίως στην περιφέρεια του Δήμου μας, που μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπούν σε δημοτικούς ξενώνες, για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στα τοπικά διαμερίσματα.

Ελεύθεροι χώροι του ρυμοτομικού σχεδίου που δεν καλύπτουν άμεσες ανάγκες, όπως το μεγάλο πάρκινγκ της Ναυαρίνου στην ανατολική παραλία, ο δημοτικός χώρος στην περιοχή της «Τέντας» πλησίον του παλιού στρατοπέδου και αλλού, μπορούν να χρηματοδοτηθούν κατασκευαστικά από ιδιώτες, με παραχώρηση χρήσης. Το ίδιο προτείνεται να γίνει και για το παλιό καπνεργοστάσιο Καρέλια και για τον Μύλο στο λιμάνι της Καλαμάτας. Ως δημοτική αρχή μπορούμε να παρέχουμε τις νόμιμες διευκολύνσεις για την προσέλκυση επενδυτών, και να απευθύνουμε ανοικτές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος το συντομότερο.

Τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί στο ΓΠΣ και η έλλειψη σοβαρών κινήτρων από Δήμο και Πολιτεία φρέναραν τη λειτουργία του αναπτυξιακού νόμου για την κατασκευή τουριστικών υποδομών”.

 Θανάσης Βασιλόπουλος

“Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει τον 6ο μεγαλύτερο αριθμό τουριστικών κλινών στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στο δήμο μας υπάρχει μεγάλη έλλειψη τουριστικών κλινών, με συνέπεια να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση που σταθερά αυξάνεται.

Αυτή η έλλειψη αποτελεί έναν από τους σημαντικούς παράγοντες που παρεμποδίζουν την τουριστική ανάπτυξη στον τόπο μας και ακριβώς γι' αυτό το λόγο απόφασή μας είναι ο Δήμος Καλαμάτας να πρωταγωνιστήσει στη χάραξη ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού τουριστικής ανάπτυξης, καλώντας σε συνεργασία όλους τους θεσμοθετημένοι φορείς.

Δεν αρκεί όμως αυτό. Στη «Δημιουργική Πρωτοβουλία» πιστεύουμε ότι ο Δήμος μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αρκεστεί στο συντονισμό του σχεδιασμού και την κατάθεση συγκεκριμένων μέτρων και προτάσεων. Πρέπει να προχωρήσει σε δύο ακόμα πρωτοβουλίες.

Πρώτον, στην παροχή κινήτρων -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του- ώστε να προσελκύσει σχετικές επενδύσεις, όπως one stop shop για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, ακόμη πιο συστηματική προβολή της φυσικής ομορφιάς, της ιστορίας και του πολιτισμού της Καλαμάτας.

Δεύτερον, στην άσκηση πίεσης προς την Πολιτεία για την εφαρμογή στοχευμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων, που να προβλέπουν την χρηματοδότηση για ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων ή ξενοδοχειακών μονάδων, όπως και την επέκταση και αναβάθμιση των υφισταμένων υποδομών”.

 Βασίλης Κοσμόπουλος

“Είναι γεγονός ότι για την προσδοκώμενη τουριστική ανάπτυξη της Καλαμάτας οι υπάρχουσες σήμερα κλίνες (είτε σε ξενοδοχεία είτε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια) δεν επαρκούν. Επειδή ο Δήμος δεν μπορεί να ασκήσει ανάλογη εμπορική δραστηριότητα, οφείλει να διαμορφώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνουν οι αναγκαίες προς τούτο επενδύσεις. Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη:

1) Η ολοκλήρωση του επί πολλά χρόνια καρκινοβατούντος -λόγω άστοχων χειρισμών- σχεδίου πόλεως σε Ασπρόχωμα, Βέργα και Μικρή Μαντίνεια.

2) Η έναρξη των διαδικασιών για την αξιοποίηση της Περιοχής Τουριστικής Ανάπτυξης στο δυτικό παραλιακό μέτωπο του Δήμου.

Στο πλαίσιο μάλιστα του υπό αναθεώρηση ΓΠΣ, πρέπει να συζητήσουμε τη δημιουργία Τουριστικών Ζωνών με ιδιαίτερες προδιαγραφές στην ενδοχώρα του δήμου: Σπερχογεία, Θουρία, Αρφαρά, Ταΰγετος κ.λπ.

Αναγνωρίζοντας ακριβώς την ανάγκη αύξησης των ξενοδοχειακών κλινών, στην πρότασή μας για την αξιοποίηση του στρατοπέδου σε περίπτωση που η Πολιτεία σταματήσει τη σημερινή του χρήση, προτείναμε να συμπεριλάβουμε στη διαβούλευση με τους δημότες και τη δυνατότητα της ανάπτυξης μεγάλης τουριστικής μονάδας στο σημείο αυτό - με την υποχρέωση στην επένδυση να συμπεριληφθούν δράσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Ταϋγέτου”.

 Τόνια Κουζή

“Αύξηση εποχικότητας, σχεδιασμός 10ετίας, και πόλη θελκτική στους πολίτες της.

Προκειμένου να απαντηθεί ένα ερώτημα που αφορά τον τουρισμό απαιτείται να απαντηθούν μια σειρά από επιμέρους ερωτήματα: Πόσοι τουρίστες επιλέγουν την πόλη για επίσκεψη και διακοπές και σε ποιες περιόδους; Τι ποιοτικά χαρακτηριστικά έχουν οι συγκεκριμένοι επισκέπτες; Εχει μεταβληθεί ο αριθμός και η σύνθεσή τους σε ένα χρονικό ορίζοντα 5ετίας; Ποια είναι η κλίμακα της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης και ποια η περίοδος αιχμής; Οι υπάρχουσες υποδομές της πόλης, όπως για παράδειγμα, διαχείριση απορριμμάτων, αποχέτευση, κυκλοφοριακό κ.α., είναι ικανές να ανταποκριθούν σε μια μελλοντική αύξηση των διανυκτερεύσεων της πόλης ή απαιτείται επανασχεδιασμός και επιμέρους βελτιώσεις;

Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, στα παραπάνω ερωτήματα, δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη απάντηση, παρά μόνο εκτιμήσεις! Σαφέστατα ο αριθμός των υπαρχουσών κλινών δεν είναι επαρκής και ικανός για μια τουριστική έκρηξη στην πόλη και για την προσέλκυση σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού τουριστών. Η λελογισμένη αύξησή τους μόνο ως θετική εξέλιξη μπορεί να καταμετρηθεί. Ταυτόχρονα, πρέπει, όμως, να αυξήσουμε την τουριστική περίοδο και να αμβλύνουμε την εποχικότητα. Ο Δήμος θα πρέπει να σχεδιάσει ένα μακροχρόνιο πλάνο, ώστε να προσελκύσει τουρίστες σε περιόδους μικρής ή μηδενικής ζήτησης.

Πάνω από όλα, όμως, πρέπει να οραματιστεί και να σχεδιάσει μια Καλαμάτα για την επόμενη 10ετία, σε στενή συνέργεια με τους τουριστικούς φορείς, την επιστημονική και την επιχειρηματική κοινότητα. Μια Καλαμάτα που, πρώτα και πάνω απ’ όλα, θα είναι θελκτική για τους ίδιους τους κατοίκους της”.

 Μανώλης Μάκαρης

“Η Καλαμάτα αποτελεί έναν αναδυόμενο τουριστικό προορισμό και σαφώς οι περιορισμένες ξενοδοχειακές κλίνες δεν επαρκούν, ιδιαίτερα την περίοδο αιχμής. Χρειάζεται να δημιουργηθεί το κατάλληλο χωροταξικό περιβάλλον και να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές που θα προσελκύσουν υψηλού επιπέδου επενδύσεις στον τουρισμό, ειδικά σε περιοχές που έχουν περιθώρια ανάπτυξης, όπως η Δυτική Παραλία.
Αλλά θα πρέπει να επιδιωχθεί και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η Καλαμάτα διαθέτει εξαιρετικό κλίμα και θα μπορούσε να προσελκύει τουρίστες για τουλάχιστον 6 μήνες τον χρόνο. Παράλληλα, πρέπει να επιδιωχθεί η άφιξη τουριστών μεγαλύτερης αγοραστικής δύναμης που θα προτιμήσουν να επισκεφτούν για συγκεκριμένους λόγους την περιοχή μας. Κάτι τέτοιο μπορεί να υλοποιηθεί με τη διαφοροποίηση - εξειδίκευση του τουριστικού προϊόντος.

Θα πρέπει να επιδιωχθεί επίσης η ανάπτυξη θεματικού τουρισμού, όπως: Ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού για να προσελκύσουμε χιλιάδες Ελληνες και αλλοδαπούς ομοδόξους μας. Ανάπτυξη περιηγητικού τουρισμού με προώθηση και δημιουργία μονοπατιών και τόπων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ενταξη του Ταϋγέτου και του Νέδοντα σε τουριστικά πακέτα που θα απευθύνονται σε φυσιολάτρες. Προώθηση του οικοτουρισμού, με έμφαση στην εκλεκτή μας αγροτική παράδοση, το μάζεμα της ελιάς και την παραγωγή του ελαιολάδου. Περαιτέρω ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, που μπορεί να φέρει επισκέπτες υψηλής αγοραστικής δύναμης. Ανάπτυξη του θαλάσσιου, του αθλητικού, του πολιτιστικού και του γαστρονομικού τουρισμού με επέκταση του brand name Καλαμάτα σε όλο το διατροφικό φάσμα της μεσσηνιακής κουζίνας.
Είναι απαραίτητο ένα σύγχρονο master plan με όραμα και προοπτική, με απαιτητικούς στόχους, που θα δημιουργήσουν το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής για τα επόμενα χρόνια”.

 Δημήτρης Οικονομάκος

“Αυτό το ερώτημα θα έπρεπε να απευθύνεται στους ξενοδόχους, στους καπιταλιστές συνολικά, για το αν θα «επενδύσουν» σε νέα ξενοδοχεία. Το αν θα επενδύσουν ή όχι θα το κρίνουν με βάση το κέρδος, αν θα βγάλουν χρήματα ή όχι. Η δημοτική αρχή, και σε αυτό συμφωνούν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, έχει σπαταλήσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για συνέδρια, διαφημίσεις, εκθέσεις. Την ίδια ώρα όμως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι - καμαριέρες - σερβιτόροι δουλεύουν ατελείωτες ώρες, απλήρωτοι, χωρίς τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα. Η δουλειά της δημοτικής αρχής είναι να φορολογήσει (με 6,5 ευρώ τ.μ.) αυτά τα ξενοδοχεία που σε περίοδο κρίσης αύξησαν τα κέρδη τους και τα Airbnb που πρέπει να φορολογηθούν ως επαγγελματική στέγη και όχι με συντελεστή κατοικίας.

Δουλειά του Δήμου είναι να αγωνιστεί για να γίνουν νέες φοιτητικές εστίες (η σημερινή χωράει 180), νέες εργατικές κατοικίες, έτσι ώστε τα νέα ζευγάρια, οι αναπληρωτές στην εκπαίδευση και γενικά ο λαός να έχει σύγχρονη, ασφαλή και χωρίς δυσβάστακτο κόστος στέγη.

Γνωρίζοντας όλες αυτές τις ανάγκες και τις ελλείψεις, από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών, δεσμευόμαστε πως θα εργαστούμε συντεταγμένα σε αυτή την κατεύθυνση προς όφελος όχι μόνο της Καλαμάτας, αλλά και ολόκληρης της Μεσσηνίας”.

 Μαρία Οικονομάκου

“Είναι βέβαιο πως η Καλαμάτα και γενικότερα η Μεσσηνία δεν έχει την υποδομή ξενοδοχειακών μονάδων, όπως για παράδειγμα η Κρήτη ή η Ρόδος. Θεωρούμε αναγκαιότητα τη διαβούλευση και τον από κοινού σχεδιασμό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την Ενωση Ξενοδόχων, τους τουριστικούς πράκτορες, τα Επιμελητήρια και γενικά όλους όσοι εμπλέκονται με το τουριστικό προϊόν. Επιτέλους, πρέπει να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός για το πού θέλουμε να πάμε τουριστικά ως περιοχή και με ποιες πρακτικές θα το επιτύχουμε. Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο, καθολικά αποδεκτό και εφαρμόσιμο, το οποίο και θα μετατρέπει την περιοχή μας από έναν απλά ελκυστικό προορισμό, σε μια συνειδητή επιλογή του επισκέπτη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Από πλευράς του, ο Δήμος επιβάλλεται άμεσα να προχωρήσει στην εκπόνηση ειδικού χωροταξικού σχεδίου που θα αφορά τουριστικές μονάδες και καταλύματα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον.

Στόχος μας είναι να θεσμοθετηθούν τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια για τον τουρισμό σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Να γίνουν οι κατάλληλες πολεοδομικές παρεμβάσεις, ώστε να μπορέσουμε μετά να αναπτύξουμε υποδομές που θα επιτρέψουν σε ιδιώτες να προχωρήσουν σε επενδύσεις”.

 Βσσίλης Τζαμουράνης

“Η Καλαμάτα διαθέτει, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, περίπου 1.500 ξενοδοχειακές κλίνες, όλων των κατηγοριών, και περίπου 1.000 ιδιωτικά καταλύματα. Αυτές οι ξενοδοχειακές υποδομές είναι ανεπαρκείς, τόσο για να καλύψουν τις ανάγκες -ιδιαίτερα μάλιστα τη θερινή περίοδο και τις γιορτές- όσο και για να προσελκύσουν συνέδρια και μεγάλες εκδηλώσεις.

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι το μέλλον του Δήμου μας πρέπει να βασιστεί στα πλεονεκτήματα της περιοχής (όπως το ήπιο κλίμα, ο πολιτισμός, το βουνό και η θάλασσα, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, το αεροδρόμιο, ο αυτοκινητόδρομος) και να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή να γίνει “τόπος προορισμού”. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτούνται νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Γι’ αυτό προτείνουμε:

1) Την πολεοδόμηση, με ειδικούς όρους, της ζώνης της Δυτικής Παραλίας, όπως άλλωστε προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Καλαμάτας (περιοχή Τουριστικής Ανάπτυξης), όπου υπάρχουν οι κατάλληλες εκτάσεις για την ανάπτυξη τουριστικών μονάδων, αλλά και άλλων σχετικών χρήσεων, όπως παραθεριστική κατοικία, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.

2) Την πολεοδόμηση της περιοχής της Ανατολικής Παραλίας, μεταξύ των οδών Λακωνικής και Ναυαρίνου, για ήπια τουριστική ανάπτυξη, παραθεριστική κατοικία, κατοικία κ.λπ.

Τα παραπάνω, μαζί με την έγκριση της πράξης εφαρμογής στη Βέργα, θα συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη του δήμου και θα εξασφαλίσουν τις απαραίτητες εκτάσεις για κοινόχρηστες λειτουργίες και χρήσεις από το ευρύ κοινό κατά μήκος του μεγάλου παραλιακού μετώπου του Δήμου μας”.

eleftheriaonline.gr