ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις υποψηφίων

Αν ο σαϊτοπόλεμος δεν διασφαλίζει την ασφάλεια των ανθρώπων, θεατών και συμμετεχόντων, πρέπει να σταματήσει, να καταργηθεί.

Γιατί πάνω απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Αυτή είναι η άποψη των υποψήφιων δημάρχων Καλαμάτας, όπως αποτυπώνεται στις απαντήσεις τους στο εξής ερώτημα της “Ε”: «Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στον φετινό σαϊτοπόλεμο που κόστισε τη ζωή του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη, ποια είναι η άποψή σας για το μέλλον του σαϊτοπόλεμου;».

Χαρακτηριστικά οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καλαμάτας σημείωσαν:

 Ελένη Αλειφέρη

Η Πρωτεύουσα Δύναμη θέτει πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο. Θεωρούμε ότι τη στιγμή αυτή που έχει χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, οποιαδήποτε συζήτηση για το αν θα «χαθεί» ένα έθιμο, οποιοδήποτε έθιμο, ή όχι, είναι άκαιρη. Η Δικαιοσύνη θα απαντήσει γιατί και πώς φτάσαμε να θρηνούμε το χαμό ενός νέου ανθρώπου, ενός οικογενειάρχη, ενός καταξιωμένου επαγγελματία. Από την άλλη όμως, για τη διεξαγωγή οποιουδήποτε εθίμου είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας, να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των πολιτών και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύουν ζωές. Ας εστιάσουμε λοιπόν στα προαπαιτούμενα ασφαλείας και έπειτα συζητάμε. Για το συνδυασμό μας, πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος!

 Νίκος Αλεξανδρόπουλος

Εχοντας συναίσθηση της σοβαρότητος του τραγικού συμβάντος, πιστεύω ότι είναι χρονικά άκαιρο να εκφέρω την άποψή μου για το σαϊτοπόλεμο. Δεν θεωρώ σωστό να αρμόσω πολιτικά με αφορμή το ατυχές αυτό γεγονός. Οταν ιδιοποιούνται τέτοιου είδους γεγονότα ακόμα και πριν την εκλογική διαδικασία μάς οδηγούν σε συλλογιστική απαξίωσης. Μας κάνουν αγεώργητους στα μάτια των συμπολιτών-συνδημοτών μας και ιδιαίτερα στα μάτια των οικείων του άτυχου δημοσιογράφου!

 Μιχάλης Αντωνόπουλος

Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη μας για το θλιβερό γεγονός. Ευχόμαστε να είναι το τελευταίο και θα εργασθούμε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο για να μη ξανασυμβεί. Δυστυχώς, όμως, αυτά τα έθιμα αποδεικνύονται πολύ επικίνδυνα. Αν δεν τηρούνται ή αν δεν υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές και κανόνες ασφαλείας ή άλλα αποφασίζει το Δ.Σ. του δήμου και άλλα γίνονται, τότε μέχρι να βρεθεί ο ασφαλής τρόπος διεξαγωγής θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο.

Η αναβίωση των εθίμων και οι παραδόσεις θα πρέπει να έχουν άλλο χαρακτήρα και να σκηνοθετούνται ή να διαμορφώνονται κατά τρόπο εικονικό και βεβαίως χωρίς τη χρήση εκρηκτικών. Αλλοι φορείς το κάνουν αυτό, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Εμείς γιατί να παίζουμε με τη «φωτιά»; Τι προβάλλει αυτό, μία ανωτερότητα ή το απείθαρχο του χαρακτήρα του Ελληνα, ή δείχνει αυτό το DNA που ανέφερε με απαξιωτικό τρόπο ο δήμαρχος της πόλης;

Εμείς πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις για την αναβίωση του εθίμου είχαν χάσει τα τελευταία χρόνια τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους, και το καλύτερο είναι να το αναθέσουμε σε ειδικούς που θα το μελετήσουν και θα το σχεδιάσουν, έτσι ώστε να προβάλλει τα έθιμα και τις παραδόσεις και να ξεφύγουμε από τα χειρότερα. Αυτό θα είναι και μια παρακαταθήκη στη μνήμη του αδικοχαμένου Κώστα Θεοδωρακάκη, που με κάποιο τρόπο θα πρέπει να μνημονεύεται. Να μην πάει «χαμένη» η θυσία του.

 Θανάσης Βασιλόπουλος

Αυτές τις ώρες, πιο σημαντικό είναι να εκφράσουμε για μία ακόμη φορά τη λύπη μας για το χαμό του Κώστα Θεοδωρακάκη, να συλλυπηθούμε τη γυναίκα, τα παιδιά και την οικογένειά του, και ως Δήμος Καλαμάτας να τους στηρίξουμε σε ό,τι χρειαστούν.

Σε ό,τι αφορά το σαϊτοπόλεμο, η συνέχειά του εξαρτάται από τη δημιουργία ειδικής μελέτης ασφαλείας από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Μόνο αν η μελέτη καταλήξει σε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, η πιστή τήρηση των οποίων εγγυάται την ασφάλεια και όσων συμμετέχουν και όσων παρακολουθούν, μόνο τότε το έθιμο μπορεί να συνεχίσει να πραγματοποιείται. Και μάλιστα με άδεια και εποπτεία της τήρησης των κανόνων από την Αστυνομία.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η μελέτη καταλήξει στο ότι δεν υπάρχουν μέτρα που να εγγυώνται την ασφάλεια όλων, τότε, προφανώς, το έθιμο θα σταματήσει, εφόσον τίποτε δεν είναι πιο πολύτιμο από την ανθρώπινη ζωή.

 Βασίλης Κοσμόπουλος

Μετά το τραγικό συμβάν της απώλειας της ζωής ενός συνανθρώπου μας κατά τη διεξαγωγή του σαϊτοπόλεμου, έχουμε υποχρέωση με νηφαλιότητα να εξετάσουμε τη συνέχιση ή μη ενός εθίμου, παραδοσιακά συνδεδεμένου με την πόλη μας.

Σήμερα το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Εφαρμογή του νόμου ή του εθίμου;

Η απάντηση πρέπει να είναι καθαρή. Αμεση και καθολική εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου, που απαγορεύει τη χρήση εκρηκτικών υλών και κατά συνέπεια τη διεξαγωγή του σαϊτοπόλεμου, μέχρι τη θεσμοθέτηση κανόνων που θα υιοθετούν το έθιμο και θα ρυθμίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής του (καταλληλότητα χώρου, προμήθεια και φύλαξη υλών, πιστοποίηση συμμετεχόντων, παρουσία Πυροσβεστικής, ιατρού, ασθενοφόρου, μέτρα ασφαλείας και εν τέλει άδεια της Αστυνομίας). Με γνώμονα την εξασφάλιση της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας συμμετεχόντων και θεατών.

Αν δε συμβεί αυτό, η πλήρης κατάργηση του σαϊτοπόλεμου είναι μονόδρομος, διότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής ακεραιότητας είναι προτεραιότητά μας.

 Τόνια Κουζή

Η “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” δεν συναινεί σε καμία μορφή παρανομίας. Παράλληλα όμως δεν έχει τιμωρητική διάθεση προς κανένα συμπολίτη που του επετράπη από τους δημοσίους λειτουργούς να λαμβάνει μέρος σε μια παράνομη διαδικασία. Τους πολίτες τους προστατεύουν από ό,τι τους εκθέτει σε κίνδυνο, όσοι διατρανώνουν ότι μπορούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης. Αποτελεί πολιτική του συστήματος που προϋπήρχε, πλειοψηφία και μειοψηφίες, η ανεύθυνη στάση σε ζητήματα που έχρηζαν προσοχής, όπως η υπερψήφιση οικονομικών ενισχύσεων για δρώμενα που όλοι γνώριζαν ότι κινούνται στη σφαίρα της ανομίας, αλλά και η ομόφωνη συνυπογραφή μιας τεχνικής έκθεσης που δεν αναφέρεται σε κανένα λεπτομερές σχέδιο ασφάλειας. Το πού και πώς μπαίνουν οι υπογραφές είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που στοίχισε μια ζωή το 2019 και τρεις ζωές το 2016 και μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας. Ευθύνες που διοικούμαστε από ανθρώπους που συνυπογράφουν ελαφρά τη καρδία και ευθύνες που δεν υπάρχει μια συλλογική αντίδραση από εμάς τους πολίτες τόσα χρόνια.

Οσο για τη συνέχιση ενός μη θεσμοθετημένου εθίμου δεν τίθεται θέμα κατάργησης ή όχι. Είναι ξεκάθαρο στους ανθρώπους της “Καλαμάτας Τόπος Ζωής” ότι υπό την αιγίδα της δικής μας δημοτικής αρχής δεν θα διακινδυνεύει κανείς, και αν η δικαστική πορεία αποδείξει την άνομη πράξη που όλοι υπαινισσόμαστε, εμείς δεν θα είμαστε συνένοχοι. Ευχόμαστε να ζητηθούν ευθύνες και να παραπεμφθούν όσοι όλα αυτά τα χρόνια συνυπογράφουν τις σχετικές αποφάσεις. Αλλιώς σαν κοινωνία ψάχνουμε για αποδιοπομπαίους τράγους και αυτό δεν μας καθιστά πολιτισμένους. Η αλλαγή της νοοτροπίας και η ύπαρξη υπεύθυνων ανθρώπων ανά θέση είναι επιβεβλημένες μετά από τέσσερις θανάτους την τελευταία τριετία.

 Δημήτρης Κουκούτσης

Οταν λείπει η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το Νοσοκομείο, η Εισαγγελία και ό,τι άλλο μπορεί να συνδεθεί με την νομιμότητα της διεξαγωγής της εκδήλωσης, όταν αυτή χαρακτηρίζεται ως παράνομη ή ημιπαράνομη κι όταν εν έτει 2019 ψηφίζεται από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων στο Δ.Σ. (ομόφωνη απόφαση), τότε, δηλαδή, μόνο ο συλληφθείς δημοτικός σύμβουλος ευθύνεται για το συμβάν; Καθώς δεν είναι νόμιμο να κυκλοφορούν εκρηκτικές ύλες και μάλιστα να πυροδοτούνται σε δημόσιο χώρο, η Αστυνομία ήταν απούσα από την εκδήλωση ενώ όφειλε να είναι παρούσα, και θα έπρεπε, προφανώς, να απαγορεύσει την εκδήλωση και να συλλάβει τους συμμετέχοντες για κατοχή βεγγαλικών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών!

Δεν είμαστε κατά του εθίμου, αλλά κατά του τρόπου και του τόπου διεξαγωγής του! (Η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα πολιτικά κόμματα γιατί δεν παίρνουν θέση για άλλες επικίνδυνες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα όπως: Χίος, ο «ρουκετοπόλεμος». Σάμος, «τουφέκια» ή «οβίδες». Αγρίνιο, «χαλκούνια». Κάλυμνος, «δυναμίτες». Και πολλά άλλα έθιμα... Μήπως επειδή δεν είχαμε κάποιον νεκρό;).

Συνήθως σε επικίνδυνες διοργανώσεις/εκδηλώσεις, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι σε περίπτωση τραυματισμού τους την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά οι ίδιοι, οπότε από την στιγμή που διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα των θεατών και των εργαζομένων, και υπάρχει νόμιμη άδεια, δεν βλέπουμε γιατί εντελώς υποκριτικά να θεωρηθεί το έθιμο ως επιβλαβές.

Οσο για την υποκρισία και την πολιτική σπέκουλα τι να πει κανείς όταν σε τοπικό επίπεδο πριν την εκδήλωση πλείστοι υποψήφιοι χαμογελαστοί φωτογραφίζονταν με τα μπουλούκια και μετά το συμβάν μιλούσαν για μέθυσους, αλήτες κτλ.

 Μανώλης Μάκαρης

Η διαχείριση του σαϊτοπόλεμου αποτελεί μια ξεκάθαρη αποτυχία της δημοτικής αρχής, που με χαρακτηριστική ευκολία και παροιμιώδη προχειρότητα οδήγησε ένα δυνητικά επικίνδυνο έθιμο σε μια τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε έναν συμπολίτη μας εν ώρα εργασίας.

Δυστυχώς, δεν εισακούστηκαν οι επανειλημμένες καταγγελίες μας για τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας. Πριν από ένα χρόνο μάλιστα κατά την διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 12/4/2018 είχα καταγγείλει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο ότι το δημοτικό πάρκινγκ είναι ένας χώρος ακατάλληλος και επικίνδυνος για την διεξαγωγή του σαϊτοπόλεμου. Τότε μάλιστα η δημοτική αρχή είχε υπερασπιστεί την συγκεκριμένη χωροθέτηση και κανείς από τους νυν υποψήφιους δημάρχους δεν είχε πάρει θέση κατά αυτής της επικίνδυνης χωροθέτησης.

Κατόπιν του τραγικού συμβάντος αλλά και της αδυναμίας της δημοτικής αρχής να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή, θα πρέπει να εξεταστεί εκ βάθρων το μέλλον του συγκεκριμένου εθίμου από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς. Αν δεν εξασφαλιστούν οι πιο αυστηροί όροι ασφάλειας κατά τη φάση προετοιμασίας αλλά και κατά τη φάση διεξαγωγής, το έθιμο θα πρέπει να καταργηθεί. Η ανθρώπινη ζωή και η σωματική ακεραιότητα των πολιτών είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες.

 Δημήτρης Οικονομάκος

Εκφράζουμε τη βαθύτατη οδύνη μας στην οικογένεια του εργαζόμενου σε ΜΜΕ, που έχασε τη ζωή του ανήμερα το Πάσχα. Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας και υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τη Ν.Δ., οι οποίες έγιναν και αντικείμενο ψεύτικης αντιπαράθεσης μεταξύ Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ - Νίκα - Τατούλη.

Στο όνομα του "τουριστικού προϊόντος" και της "προβολής" που όλοι συμφωνούν, δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας στην Καλαμάτα και αλλού. Η προετοιμασία της δημοτικής αρχής για αυτή την εκδήλωση περιορίστηκε στον "ευπρεπισμό" της πόλης, μοιράζοντας κλήσεις και κατεβάζοντας τα πανό των σωματείων για την Πρωτομαγιά, γιατί "χαλούσαν τη βιτρίνα".

Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχαμε κάνει παρατηρήσεις για τα μέτρα ασφαλείας του σαϊτοπόλεμου, εστιάζοντας στην συμμετοχή παιδιών και στην απόσταση των θεατών, αλλά δεν πάρθηκε ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να επανεξετάσει συνολικά τα μέτρα ασφαλείας (κιγκλιδώματα, έλεγχος συμμετεχόντων κ.α.) για αυτή την εκδήλωση, όπως και για κάθε άλλη, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινη ζωής και όχι το κόστος.

 Μαρία Οικονομάκου

Η δημόσια τοποθέτησή μου για το θάνατο του Κώστα Θεοδωρακάκη, εκτός από τα συλλυπητήρια, περιείχε και την άποψή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ' όλα και δεν μπορεί να μπει σε ζυγαριά με οτιδήποτε άλλο. Σε αντίθεση με διάφορους, οι οποίοι τελευταία μεταβάλλουν άποψη από μέρα σε μέρα ανάλογα με τις αντιδράσεις του κόσμου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, εγώ παραμένω σταθερή σ' αυτή μου την άποψη. Αυτό είναι το κριτήριό μου για να εξετάσω τη συνέχιση του θεσμού.

 Βασίλης Τζαμουράνης

Η ερώτηση για το μέλλον του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα τίθεται ενώ το κλίμα στην περιοχή μας -και όχι μόνο- είναι ακόμα βαρύ από τον τραγικό θάνατο ενός ανθρώπου, ενός επαγγελματία της ενημέρωσης, ελάχιστες μόνο ημέρες νωρίτερα -ανήμερα το Πάσχα-, ενώ κατέγραφε την διεξαγωγή του εν λόγω γεγονότος στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες ενός ιδιότυπου “φόρου αίματος” από τα ομολογουμένως εντυπωσιακά μεν, επικίνδυνα δε, παραδοσιακά τοπικά έθιμα, όπως ο ρουκετοπόλεμος στη Χίο, ο σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα, οι “μπαλοθιές” στην Κρήτη και αλλού, η χρήση αυτοσχέδιων πυροτεχνημάτων κατά την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα.

Σύμφωνα με νομικούς, προκειμένου να καθιερωθεί το όποιο έθιμο ως άγραφος κανόνας δικαίου, απαιτείται, αφ’ ενός η τήρηση ορισμένης συμπεριφοράς και αφ’ ετέρου η πεποίθηση για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της, ενώ -όπως δηλώνουν νομικοί- και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων δέχεται ότι το έθιμο “δεν δύναται να κατισχύσει του νόμου και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού τιθέμενων κανόνων δικαίου.

Δηλώνουμε επομένως ότι, αν δεν διασφαλίζονται, αφ’ ενός η σωματική ακεραιότητα και η ζωή των συμπολιτών μας και αφ’ ετέρου η νομιμότητα, τότε αποτελεί μονόδρομο η μη διεξαγωγή του εν λόγω εθίμου σε κοινόχρηστους χώρους.
www.eleftheriaonline.gr