ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις υποψηφίων

Την ανάπτυξη δομών απασχόλησης παιδιών, αλλά και πρόσθετων δομών φροντίδας, καθώς επίσης τη δημιουργία νέων Παιδικών Σταθμών και τη μείωση ή και απαλλαγή από δημοτικά τέλη, προτείνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καλαμάτας για τη στήριξη των νέων οικογενειών και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται στην απάντησή τους στο ερώτημα της “Ε”: Πώς ένας δήμαρχος μπορεί να προωθήσει στο δήμο τη βελτίωση της δημογραφικής κάμψης;". Οι υποψήφιοι δήμαρχοι επισημαίνουν και την ανάγκη για επενδύσεις, που θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας και τη δυνατότητα στους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους και να κάνουν οικογένεια.

Νίκος Αλεξανδρόπουλος

Το πρόβλημα της δημογραφικής κάμψης φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμο, γι' αυτό οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή του πρέπει να βασίζονται σε μια συγκεκριμένη συλλογική στρατηγική. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις, όχι μόνο της Ελλάδας, δεν έχουν κατορθώσει να αναχαιτίσουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες και όχι μεμονωμένες. Θα πρέπει να υπάρχει πολύπλευρη ανάπτυξη και στην πόλη και στην επαρχία του δήμου μας, όπως να ανέβει η επιχειρηματικότητα, ενίσχυση του βιοτεχνικού τομέα, ενίσχυση προσβασιμότητας των χωριών προς την πόλη και ανάστροφα. Αμεση ενίσχυση κατά προτεραιότητα της οικονομικότητας των χωριών, ώστε να κρατηθούν οι νέοι, διότι η κατάσταση είναι οριακά μη αναστρέψιμη. Επίσης, να ανέβει το χαμηλό επίπεδο καινοτομίας, στόχευση δράσεων στο κοινωνικό πλαίσιο (ΕΣΠΑ) για εξειδίκευση επιλεξιμότητας, ώστε να γίνει πιο εύκολη η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ηδη στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει σύνθεση προγραμμάτων για τη βοήθεια της γονιμότητας.

Δεν έχω την αυταπάτη πως θα λυθεί το πρόβλημα, μπορεί όμως να δρομολογηθεί σε βάθος χρόνου η αναχαίτισή του, ίσως είναι το δυσκολότερο πρόβλημα για το δήμο μας. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την αναχαίτιση της δημογραφικής κάμψης και θα πρέπει ως τοπική κοινωνία να δώσουμε βαρύτητα στον οικογενειακό θεσμό και στη σύσφιγξη με μοντέρνο τρόπο εκκλησίας και οικογένειας, δίνοντας έμφαση στους νέους.

 Μιχάλης Αντωνόπουλος

Το κυρίαρχο μέλημά μας ως νέα δημοτική αρχή, αλλά και ως πολύτεκνη οικογένεια, για τη βελτίωση του δημογραφικού στον τόπο μας, αποτελεί η ισχυροποίηση των δημοτικών υπηρεσιών στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών. Η δημογραφική κάμψη έχει προκύψει από τα «απανωτά» μνημόνια, την φτωχοποίηση και την απώλεια θέσεων εργασίας που αναγκάζει δεκάδες νέους να μεταναστεύουν και να μένουν μακριά ή να ζουν με μισθούς και επιδόματα πείνας.

Ο δήμος μπορεί και πρέπει να δώσει κίνητρα για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων νέων ανθρώπων, απαλλάσσοντας από περιττά τέλη και γραφειοκρατία τους νέους επιστήμονες και μικρούς επιχειρηματίες. Επίσης, μπορεί να τους διαθέσει χώρους υποδοχής και φιλοξενίας στα πρώτα βήματά τους με την ίδρυση και λειτουργία δομών, όπως τη μετατροπή της σχολής Παπαφλέσσα σε επιχειρηματικό κέντρο τεχνολογίας και ανάπτυξης σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας που του «στέρησε» μέχρι σήμερα την οικοδομική άδεια λειτουργίας και τη συμμετοχή στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Μεσογειακή Πόλη» της τάξης των 7,9 εκ ευρώ.

Επίσης, η ανάπτυξη της μη αστικής ζώνης του δήμου κυρίως των ορεινών περιοχών Ταϋγέτου και Αρφαρών - Θουρίας, καθώς και του μεσσηνιακού κάμπου που παραμένει ανεκμετάλλευτος από τον πρωτογενή τομέα μέσα από το πρόγραμμα ΤΑΠΤΟΚ του ΕΣΠΑ, που τρέχει ήδη σε γειτονικούς δήμους της Περιφέρειας, είναι ένα άλλο σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και ενίσχυση πολλαπλών θέσεων εργασίας. Τέλος, η προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού και της γαλάζιας οικονομίας δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην τουριστική παραλιακή ζώνη του Δήμου Καλαμάτας.

 Θανάσης Βασιλόπουλος

Το δημογραφικό πρόβλημα, που είναι ένα από τα πλέον σοβαρά που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αφού στη χώρα μας ο δείκτης γονιμότητας είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, αποτελεί πρωτίστως ευθύνη της Πολιτείας, η οποία οφείλει να το ιεραρχήσει ανάμεσα στις κρίσιμες προτεραιότητές της. Απαραίτητη είναι, προφανώς, μία ολοκληρωμένη εθνική πολιτική στήριξης των οικογενειών και ενίσχυσης των υποδομών φροντίδας για τα παιδιά, αφού μόνο το 8,9% των παιδιών μέχρι 3 ετών στην Ελλάδα έχει πρόσβαση σε αυτές.

Ο ρόλος των Δήμων μπορεί και πρέπει να είναι συμπληρωματικός στη συνολική εθνική προσπάθεια. Στην κατεύθυνση αυτή προγραμματίζουμε στο Δήμο Καλαμάτας κινήσεις σε δύο επίπεδα:

1. Δημιουργία πρόσθετων υποδομών φροντίδας. Καινούργιοι παιδικοί σταθμοί, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, απογευματινή λειτουργία, επιπλέον λειτουργίες φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.

2. Μείωση των δημοτικών τελών για τις οικογένειες με πάνω από 2 παιδιά, με τις ελαφρύνσεις να αυξάνονται κλιμακωτά, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των παιδιών κάθε οικογένειας.

Την ίδια στιγμή, θα εξετάσουμε ως Δήμος το θεσμό των βοηθών μητέρων, όπου εκπαιδευμένες γυναίκες φυλάσσουν στο σπίτι ομάδες 5-6 παιδιών.

Βασίλης Κοσμόπουλος

Για πρώτη φορά μεταπολεμικά, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται εξαιτίας της υπογεννητικότητας. Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχει και ποιοτική υποβάθμιση του πληθυσμού, καθώς παρατηρείται φυγή αξιόλογων νέων μας (brain drain). Η οικονομική κρίση ενίσχυσε υφιστάμενες τάσεις προηγούμενων δεκαετιών, που οφείλονται κυρίως στην αλλαγή προτύπων και τρόπου ζωής. Ο δήμος οφείλει να παρέμβει και στις 2 βασικές αιτίες.

Υποβοηθώντας με τις δράσεις του την ανάπτυξη της περιοχής του σε όλους τους τομείς (πρωτογενή, τουριστικό, υπηρεσιών κλπ) μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του εισοδήματος και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, απαλείφοντας βασικούς μεταναστευτικούς παράγοντες. Για ενίσχυση των νέων επιχειρηματιών έως 35 ετών, στο πρόγραμμά μας προβλέπουμε την απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη για τα πρώτα 3 έτη της δραστηριότητάς τους.

Παράλληλα, μέσα από τις δομές του Δήμου (βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ) οι οποίες μπορούν να αυξηθούν και να επεκταθεί η λειτουργία τους, οφείλει να σταθεί αλληλέγγυος στα νέα ζευγάρια ασκώντας κοινωνική πολιτική. Τέλος, μπορεί να ενισχύσει τους πολύτεκνους με απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη και την εφαρμογή ειδικού τιμολογίου στη ΔΕΥΑΚ και τις σχολές της "Φάρις”.

 Τόνια Κουζή

Η δημογραφική κάμψη είναι η άμεση συνέπεια μιας δεκαετούς οικονομικής κρίσης στη νεότερη γενιά, παράγοντάς ουσιαστικά φόβο και αίσθημα ανικανότητας του ατόμου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις επαγγελματικού και οικογενειακού στίβου. Το σύγχρονο ζευγάρι αναλαμβάνει αποκλειστικά την ανατροφή των παιδιών, λειτουργώντας παράλληλα σε ένα ανταγωνιστικό και απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον.

Η απάντηση σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, προκειμένου να βοηθηθεί η σύγχρονη οικογένεια ώστε να υπάρξει και να αναπτυχθεί, είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου δομών απασχόλησης των παιδιών από τη νηπιακή έως και την εφηβική τους ηλικία, εκτός σχολικού χρόνου. Δομές ποιοτικών χαρακτηριστικών με απαντήσεις στα σύγχρονα παιδαγωγικά μοντέλα, ώστε να δημιουργείται αίσθημα ασφάλειας στο γονέα και απελευθέρωσης από ενοχικές σκέψεις.

Η Καλαμάτα Τόπος Ζωής έχει αναφερθεί στην ανάγκη εξεύρεσης ποιοτικού χρόνου και για το νέο εργαζόμενο ζευγάρι, μιλώντας από νωρίς στο σχέδιο 631 για το θεσμό του ανοιχτού σχολείου, που σε επίπεδο γειτονιάς και σε ασφαλές και γνώριμο των παιδιών περιβάλλον θα αποτελεί έναν πυρήνα απασχόλησης και ψυχαγωγίας των παιδιών σε όλες τις ηλικίες.

 Δημήτρης Οικονομάκος

Tο κύριο στην απόφαση ενός νέου ζευγαριού πότε και πόσα παιδιά θα κάνει, είναι οι οικονομικές - κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζει. Από έρευνες φαίνεται ότι στα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης ενισχύθηκε η τάση αναβολής απόκτησης του πρώτου παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία. Eίναι υποκριτικό (ΕΕ - κόμματα) να μιλάνε για βοήθεια στα νέα ζευγάρια, όταν διατηρούν τους μνημονιακούς νόμους που διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις. Μόνο να σκεφτούμε τι συμβαίνει με τις απολύσεις γυναικών ακόμα και εγκύων, τι συμβαίνει ιδιαίτερα στους εργατοϋπαλλήλους, με τις αναπληρώτριες στην εκπαίδευση κλπ. Μία αγωνιστική δημοτική αρχή θα σταθεί δίπλα στα νέα ζευγάρια και θα πάει κόντρα στη σημερινή πολιτική.

Στο δήμο μας υπάρχει η ανάγκη για νέους Παιδικούς Σταθμούς, αφού δεν έχει γίνει κανένας καινούργιος. Τροφεία επιβλήθηκαν, 200 βρέφη περίπου και πάνω από 200 παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών. Να γίνει μείωση 80% στα δημοτικά τέλη σε νέα ζευγάρια και σε νέους επαγγελματίες για 3 χρόνια. Αναβάθμιση των υπαρχουσών και δημιουργία νέων παιδικών χαρών, δημιουργία παιδικών κατασκηνώσεων, όπως στην Πάτρα.

 Μαρία Οικονομάκου

Αδιαμφισβήτητα, το δημογραφικό ζήτημα είναι μία βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού κράτους. Ζήτημα το οποίο έγινε εντονότερο, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, δημιουργώντας παράλληλα το φαινόμενο του brain drain. Γερνάμε ως έθνος και οι νέοι μας δυστυχώς συνεχίζουν τη ζωή τους στο εξωτερικό. Σε επίπεδο δημοτικής αρχής, οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση επιβάλλεται να έχουν τόσο κοινωνική όσο και αναπτυξιακή διάσταση. Εστιασμένη πολιτική στις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες και δημιουργία κινήτρων στους νέους να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας. Επιγραμματικά, βελτίωση των δομών για βοήθεια σε εργαζόμενες μητέρες και τα παιδιά τους, φοροελαφρύνσεις ή ακόμα και απαλλαγή από δημοτικά τέλη στα νοικοκυριά που έχουν νεογέννητα τέκνα, επιπλέον στήριξη με επιδόματα στέγασης, είναι μέτρα που σε συνεργασία με την Εκκλησία και άλλους φορείς είναι δυνατό να εφαρμοστούν. Η εμπλοκή μου όλα αυτά τα χρόνια με τον οικονομικά ευαίσθητο πληθυσμό, μου έχει δώσει την εμπειρία και τη γνώση να έχουμε ως συνδυασμός σε πρώτο πλάνο το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Ζητήματα σχετικά με τον χωροταξικό σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη, με τη στήριξη του εμπορίου και των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και με την αγροτική ανάπτυξη, έχουν άμεση σύνδεση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αποτέλεσμα; Οι νέοι μας θα μένουν στο τόπο τους και θα οικοδομούν ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

 Βασίλης Τζαμουράνης

Το δημογραφικό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στη σύγχρονη Ελλάδα, όπου ο δείκτης γονιμότητας είναι μικρότερος κι από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Μελέτες φέρουν τον πληθυσμό της χώρας μας να μειώνεται κατά 1,5 εκατομμύριο κατοίκους μέχρι το 2050. Είναι αντιληπτό από τον καθένα ότι η Πολιτεία είναι η κατ’ εξοχήν αρμόδια να χαράξει τους άξονες για να αντιστραφεί αυτή η προοπτική.

Οι δήμοι, από την πλευρά τους, μπορούν να αναλάβουν δράσεις που εμπίπτουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων τους. Ενδεικτικά αναφέρω, έκπτωση στα δημοτικά τέλη για τα καταστήματα που προσλαμβάνουν τρίτεκνους ή πολύτεκνους γονείς. Κλιμακωτή μείωση τελών για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Απαλλαγή από το τέλος χρήσης αθλητικών χώρων για μέλη των πιο πάνω οικογενειών. Δωρεάν εισιτήρια στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος. Ενίσχυση δομών, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης.

Θεωρούμε, ωστόσο, ότι η πιο ουσιαστική συμβολή ενός δήμου στην αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς αυτή -όπως αναφέρουμε στο πρόγραμμά μας- θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες, νέες θέσεις εργασίας, ώστε αφ’ ενός οι νέοι να παραμείνουν και να κάνουν οικογένειες στον τόπο τους και αφ’ ετέρου να προκύψουν κίνητρα για την επιστροφή όσων έχουν φύγει”.
eleftheriaonline.gr